Super Marios historia

De flesta tror nog att det klassiska spelet Super Mario Bros till Nintendo var den älskade karaktärs första roll, men faktum är att han redan innan dess hade dykt upp i flera tv-spel.

Jumpman

Super MarioDet hela startade med att Nintendo ville skapa ett spel baserat på Karl-Alfred. Man fick dock aldrig licensen, men skapade ett spel runt ”kärlekstriangeln” ändå. En gigantisk gorilla fick ersätta Bluto, medan Karl-Alfred själv byttes ut mot en hantverkare vid namn Jumpman som hoppade över tunnor och andra objekt för att kunna rädda sin fästmö. Inför släppet i USA ansåg man dock inte att namnet Jumpman skulle funka, och genombrottet kom när hyresvärden en dag rusade in och krävde den försenade hyran. Hyresvärdens namn var Mario Segali, och spelet var Donkey Kong.

Mario får en bror

Rörmokarens skapare – Shigeru Miyamoto – gillade sin karaktär så mycket att han efter uppföljaren Donkey Kong Jr började designa ytterligare ett spel med Mario i fokus. I spelet Mario Bros fick han dessutom för första gången sällskap av sin bror Luigi – en karaktär som då var en exakt kopia av Mario fast i grönt och vitt istället för rött och blått.

Konsol istället för arkad

Mario Bros blev ingen succé, men Nintendo planerade nu att slå sig in på den lukrativa marknaden för spelkonsoler som kunde användas i hemmen. Super Mario Bros släpptes 1985 tillsammans med Nintendo Entertainment System och blev en gigantisk succé. Spelet följdes av både Super Mario 2 och Super Mario 3 till samma konsol, och det sistnämnda anses av många vara ett av världens absolut bästa spel.

Idag

Super Mario är idag världens bäst säljande tv-spelsserie, och sammanlagt har spelen sålts i över 210 miljoner exemplar. Dessa siffror räknar dock bara spel vid namn Super Mario. Karaktären har dessutom varit med i flera andra populära serier, så som Mario Kart och Paper Mario.