Super Mario

Super Mario från Nintendo tillhör ett av de mest klassiska tv-spelen någonsin. Man skulle nog kunna gå så långt som att säga att Super Mario har blivit synonymt med tv-spel – säger man tv-spel så är det första många tänker på Super Mario.

Karaktärens popularitet exploderade under slutet av 80-talet och har ända sedan dess bara växt sig starkare. Mario har ett stort följe av fans över hela världen och miljoner människor längtar alltid till nästa spel där de återigen får axla rollen som den mustaschprydde hjälten.

Den första versionen av spelet, Super Mario Bros, lanserades 1985 på Nintendo Entertainment System (eller Nintendo 8-bitars som konsolen ofta kallas i Sverige) och blev genast en stor succé. Sedan dess har spelet kommit i en rad olika versioner som till exempel Super Mario Land, Super Mario World, Super Mario 64 och Super Mario World 2: Yoshi´s Island med flera. Totalt har de olika Super Mario-spelen sålt i över 40 miljoner exemplar. Karaktären Super Mario har dessutom medverkat i en uppsjö av andra spel som gästkaraktär, inklusive Super Smash Bros.

Den lille italienska rörmokarens framfart har dock inte bara tagit formen av enormt populära tv-spel, utan även ett flertal tv-serier samt en väldigt kritiserad långfilm.

Samtliga spel kretsar kring figuren Mario som är en rörmokare iklädd röda hängselbyxor. Till sin hjälp har han sin bror Luigi som också är rörmokare, prinsessan Peach som har en tendens att ofta hamna i nöd, svampfiguren Toad samt dinosaurien Yoshi. Den sistnämnda har dessutom fått ett flertal egna spel dedikerade till sig, bland annat Super Mario World 2: Yoshi’s Island, där han måste lotsa bebis-Mario genom diverse banor.