Olika typer av sportspel

När man säger sportspel får nog de flesta bilden av ett spel där man styr individuella spelare i lagspel. Men detta inkluderar långt från alla varianter av sportspel eller spel som handlar om sport, för man skulle kunna göra argumentet att det finns en skillnad. I denna artikel tittar vi på vilka typer av spel det finns där sport är den stora fokusen.

Klassiska sportspel

Ända tillbaka till dator- och tv-spelens tidiga dagar har det funnits sportspel. Och det klassiska upplägget är så klart att göra ett spel baserat på en riktig sport och sedan låta spelare spela det som det spelas i verkligheten, eller så nära som möjligt så klart. Det första framgångsrika spelet någonsin: Pong, var faktiskt baserat på bordtennis och är ju i sin enkelhet en representation av hur spelet spelas.

De ovannämnda lagsporterna är ju också perfekta exempel av sportspel och vi har stora, framgångsrika spelserier som FIFA och NHL. Praktiskt taget alla internationellt populära lagsporter har vid ett eller flera tillfällen haft ett sportspel baserat på sig.

Sportmanagementspel

Går man bortom dessa spel, som realistiskt sett representerar majoriteten av sportspel idag, kan man bland annat hitta en hel del spel där man inte tar rollen som spelarna utan managern av laget. I vissa av dessa spel är det inte ens möjligt att se matcherna spelas utan allt sköts mycket mer som ett sorts simulatorspel.

En av de mer kända exempel av dessa spel är serien Football Manager, som tekniskt sett hållit på sedan 1993, men innan 2005 hette serien Championship Manager men förlorade rättigheten till det namnet.

Fantasysport

Ett annat spelsätt för sporter går bortom datorer och konsoler och hamnar på en helt nya nivå är det växande vågen av fanasysporter. Detta är ett sätt att spela med existerande sportligor och spelarna i dem. På sätt och vis påminner detta om managerspelen då man skapar ett fiktivt lag, men man gör det utifrån riktiga spelare i en professionell liga. Att sätt ihop sitt lag kommer dock med begränsningar, som man kan läsa mer om på Fantasysportsbetting.se. När sedan matcher spelas i ligan får man poäng när spelare man har i sitt lag gör mål, assists och liknande.