Nintendos bärbara enheter

Idag går alla runt med mobiltelefoner som har mer beräkningskraft än vad månlandaren hade, men bra mycket tidigare var Nintendo med och producerade bärbara enheter som man kunde spela spel på.

gameboy

De första mobila enheterna som Nintendo började till verka var i början av 80-talet och kallades Game and Watch. Dessa hade precis som det låter, ett spel och en klocka inbyggt. Spelet gick inte att byta ut så om man ville ha ett annat spel fick man helt enkelt köpa en helt ny enhet.

I slutet av 80-talet kom Game Boy som blev en superhit. Enheten hade en svartvit  reflektiv skärm och spelen kom på kassetter precis som till Nintendos andra stationära konsoler, bara lite mindre. Det dröjde nio år innan Nintendo lanserade nästa uppdatering av konsolen i form av Game Boy Color. Den nya enheten hade en färgskärm och var något omdesignad, bortsett från det så fanns det inga stora förändringar. De gamla spelen till original Game Boy gick utan problem att köra på den nya enheten och spelaren kunde välja att ställa in vilken färg spelet skulle gå i genom att trycka olika knappar då spelet startade.

Den första riktiga uppdateringen till Game Boy kom med namnet Game Boy Advanced och släpptes 2001. Den nya konsolen var uppgraderad på alla fronter och hade dessutom en helt ny form med knapparna vid sidan om skärmen istället för under den. Allt eftersom åren gick släppte Nintendo ett antal uppdaterade versioner av konsolen. Game boy advance SP tog tillbaka kontrollupplägget till orginal versionen av Game Boy men med ett stort undantag, den var vikbar. Skärmen kunde alltså vikas i den vinkel man trivdes mest med eller stängas helt och då ta väldigt lite plats.

Nästa stora bärbara produkt Nintendo släppte var Nintendo DS där DS står för Dual-Screen. Den hade alltså två skärmar var av en var tryckkänslig. Detta skapade en hel hög med nya spelmekaniker som används än idag. Även DS släpptes precis som Game Boy Advance i flera olika versioner.

Den senaste stora uppdateringen var Nintendo 3DS. Denna konsolen såg på ytan ut att vara mer eller mindre exakt likadan som de tidigare DS varianterna men skenet bedrar. 3DS var en total uppgradering från tidigare DS versionen. Den hade starkare hårdvara men framförallt så introducerade den en 3D skärm som var inbyggd.

Framtiden

Frågan är hur Nintendos bärbara enheter kommer klara sig i framtiden. Försäljningen har inte nått samma rekord som under DS tiden, huvudsakligen på grund av att alla nu bär telefoner i sina fickor som är betydligt starkare än de konsoler som finns på marknaden och dessutom uppdateras varje år och bara blir snabbare och snabbare.  På dagens mobiler erbjuds bland annat casinospel där man kan spela för riktiga pengar. Bara det faktum att sådana spel som poker och enarmade banditer finns i våra fickor gör det svårt för vanliga konsoler att tävla. Sedan finns det självklart en stor hög med andra mer lättsamma spel om man är intresserad av det. En del som nästan håller samma kvalitet som Nintendos egna.